Η Γέφυρα Σερβίων – Νεράιδας

        

          Η Γέφυρα Σερβίων Νεράιδας βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης Πολυφύτου, χαμηλά στο λόφο της Νεράιδας και ενώνει τις δύο πλευρές της λίμνης. Είναι τμήμα της Εθνικής οδού Κοζάνης Σερβίων Λάρισας.

 

          Ο σχηματισμός της λίμνης Πολυφύτου για τις ανάγκες του Υδροηλεκτρικού εργοστασίου ΥΗΣ Πολυφύτου κατέκλυσε την παλιά Γέφυρα (Εδώ φωτογραφίες) μήκους 300 μέτρων και ύψους 5 μέτρων, που υπήρχε στο ποταμό Αλιάκμονα.
           Στην θέση της παλιάς Γέφυρας και σε απόσταση 100 περίπου μέτρων Νοτιοδυτικά αυτής, κατασκευάσθηκε η νέα Γέφυρα Σερβίων Νεράιδας(Εδώ φωτογραφίες).
Η κατασκευή ξεκίνησε το 1970 και τελείωσε το 1976, μετά τον σχηματισμό της λίμνης Πολυφύτου (1974).


           Εχει μήκος 1372 μέτρα και πλάτος 13 μέτρα. Στηρίζεται σε 27 κολόνες, από τις οποίες οι δύο κατασκευάσθηκαν εντός του ποταμού Αλιάκμονα και έχουν το μεγαλύτερο ύψος των 53 μέτρων.
           Οι βάσεις της Γέφυρας βρίσκονται στα 251,50 μέτρα, ενώ το οδόστρωμα της γέφυρας στα 304,50 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι υπόλοιπες 25 βάσεις κατασκευάσθηκαν εξ ολοκλήρου στην κτηματική περιοχή των εύφορων χωραφιών της Νεράιδας.
           Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της Γέφυρας Σερβίων Νεράιδας και τον σχηματισμό του Οικισμού της Νεράιδας ψηλά στο λόφο, η θέα της πανέμορφης νέας Γέφυρας, από τα μπαλκόνια των καταστημάτων Ταβέρνες και Καφετέριες, έγινε πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο.


           Η Γέφυρα το στολίδι της Νεράιδας, που εντυπωσιάζει μέρα και νύχτα, η απέραντη λίμνη Πολυφύτου με τους γραφικούς κολπίσκους , τα παραλίμνια χωριά και τα καταπράσινα Πιέρια όρη αποτελούν το πάζλ ενός καταπληκτικού τοπίου, τα οποία εντυπωσιάζουν τον κάθε επισκέπτη.
           Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά, όμως για την Γέφυρα Σερβίων Νεράιδας και για την θέα από την Νεράιδα θα υπάρξει και δυο και τρείς και χίλιες δεκατρείς.

ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΡΒΙΩΝ - ΝΕΡΑΪΔΑΣ
ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΡΒΙΩΝ – ΝΕΡΑΪΔΑΣ – ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΝΕΡΑΪΔΑΣ

 

kozani servia neraida
ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΡΒΙΩΝ ΝΕΡΑΪΔΑΣ – ΘΕΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΝΕΡΑΪΔΑΣ
ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ  ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΡΑΪΔΑ
ΦΩΤΟ: ΛΕΝΑ ΤΣΙΚΑΡΔΑΝΗ
ΦΩΤΟ: ΛΕΝΑ ΤΣΙΚΑΡΔΑΝΗ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΡΒΙΩΝ ΝΕΡΑΪΔΑΣ – ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ