Η σπηλιά στην Νεράιδα

          Θέλοντας να ανακαλύψετε τον μύθο της Νεράιδας και αν είστε τυχεροί, την πανέμορφη Νεράιδα, θα πρέπει να βαδίσετε τον πεζόδρομο και στην συνέχεια τα χωμάτινα μονοπάτια θα σας οδηγήσουν στην Σπηλιά της Νεράιδας.
Η Σπηλιά της Νεράιδας βρίσκεται ανατολικά, στο ενδιάμεσο του λόφου, στην πλευρά της Γέφυρας Σερβίων – Νεράιδας.
Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτούς που θέλουν να ανακαλύψουν και να φωτογραφηθούν ή ακόμη να βιντεοσκοπήσουν την φυσική ομορφιά που απλώνεται χαμηλά στην λίμνη Πολυφύτου, την Γέφυρα και τους γραφικούς κολπίσκους.
Η είσοδος στην σπηλιά δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα περιέργειας και φόβου, το λιγοστό φως που μπαίνει από τον μικρό φεγγίτη, που υπάρχει στην οροφή της Σπηλιάς, είναι αρκετό να σας βοηθήσει στην αναζήτηση των περιστεριών και νυχτερίδων που φωλιάζουν μέσα στην σπηλιά, προφυλασσόμενα από τις καιρικές συνθήκες.
Κάπου εκεί στο βάθος θα ανακαλύψετε την είσοδο που είναι η αρχή μιας σήραγγας που κατέληγε στο ποταμό Αλιάκμονα. Από αυτήν την σήραγγα, σύμφωνα με την παράδοση, οι Νεράιδες του ποταμού έβγαιναν τα βράδια , κατηφόριζαν τον λόφο και περικύκλωναν την Νεράιδα, για να την προστατέψουν από τους ξένους επιδρομείς. Η αγάπη των Νεραϊδιωτών για τις Νεράιδες ήταν πολύ μεγάλη και για το λόγο αυτό ονόμασαν το χωριό τους Νεράιδα.
Ο σχηματισμός της λίμνης Πολυφύτου δεν έσβησε την παράδοση, οι Νεράιδες εξακολουθούν να υπάρχουν, όπου τα βράδια ανεβαίνουν τον λόφο και περικυκλώνουν πλέον την νέα Νεράιδα, με αποτέλεσμα οι Νεραϊδιώτες να νοιώθουν ασφαλείς από κάθε επιδρομή.