Λίμνη Πολυφύτου

     Η Λίμνη Πολυφύτου  είναι τεχνιτή λίμνη του ποταμού Αλιάκμονα, δημιουργήθηκε το 1974 μετά την κατασκευή του φράγματος (Υψος 112μ και μήκους στέψης 300μ) του Υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ ΥΗΣ Πολυφύτου.

     Η λίμνη εφοδιάζει με νερό τις 3 Υδροηλεκτρικές μονάδες των 125 Mwatt έκαστη με μέση ετήσια παραγωγή ενέργειας 420 GWH.

     Στην μέγιστή της στάθμη 291  καλύπτει μια επιφάνεια των 74 τετρ. χιλιομέτρων , μήκους 35 χιλιομέτρων και πλάτος 2,5 χιλιόμετρα.

     Το συνολικό περιεχόμενό της είναι 1.939 εκατομμύρια κ. μέτρα, από τα οποία μόνο τα 1.220 εκατομμύρια είναι εκμεταλλεύσιμα, μέχρι την στάθμη των 270 μέτρων.

     Με τον σχηματισμό της λίμνης το 1974 κατακλίσθηκε εξ ολοκλήρου η πανέμορφη Νεράιδα, μερικά σπίτια στις Γούλες και μέρος της εύφορης πεδιάδας των Σερβίων, Βελβεντού, Κρανιδίων, Αυλών, Γουλών, Ρυμνίου, Ιμέρων, Ροδίτη, Μεσιανής, Βαθυλάκου,Αμυγδαλιάς, Πύργου, Σπάρτου, Καισαριάς και Αιανής.
      Στην λίμνη υπάρχουν 23 είδη ψαριών, από αλιεύονται μόνο ο Γουλιανός, το Γριβάδι, Μπρικί, και καραβίδες, από τους επαγγελματίες ψαράδες της παραλίμνιας περιοχής.
      Η λίμνη Πολυφύτου, από την εποχή της δημιουργίας της μέχρι και σήμερα, έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικό τόπο για την ορνιθοπανίδα. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 128 είδη πουλιών, από τα οποία 82 φωλιάζουν εδώ, αργυροπελεκάνων, ερωδιοί, κορμοράνοι, μαυροπελαργοί, οι λευκοί πελαργοί, τα ποταμογλάρονα, οι χαλκόκοτες, κ.α.
      Την πανέμορφη θέα της λίμνης μπορείτε να την απολαύσετε από το λόφο της Νεράιδας, ακολουθώντας το περιπατητικό μονόπατη που υπάρχει περιμετρικά του λόφου.
Χωμάτινα μονοπάτια θα σας οδηγήσουν στα ξέφωτα και από εκεί μπορείτε να φωτογραφήθητε για τις αναμνηστικές σας φωτογραφίες και να κάνετε βιντεογράφηση με φόντο την απέραντη λίμνη με τους μικρούς κολπίσκους, την Γέφυρα Σερβίων – Νεράιδας, τα παραλίμνια χωριουδάκια και τα Πιέρια όρη.

     Το απόγευμα θα σας καταπλήξει το υπέροχο ηλιοαβασίλεμα.

     Στην τοποθεσία της Νεράιδας βρίσκεται η Γέφυρα Σερβίων – Νεράιδας μήκους 1372 μέτρων.

     Στην λίμνη έχουν κατασκευασθεί πέντε λιμανάκια, για τις ανάγκες των ψαράδων.

     Στο λιμανάκι της Νεράιδας έχει τις εγκαταστάσεις του ο Ναυτικός Ομιλος Κοζάνης, στον οποίο αθλούνται παιδιά της περιοχής στην κωπηλασία, στο σκι και στην κολύμβηση.

     Στην βόρεια πλευρά της λίμνης στην περιοχή της Νεράιδας, θα συναντήσετε στις όχθες, σκηνές με ερασιτέχνες ψαράδες και με τα καλάμια τους να ψαρεύουν το Γριβάδι.

ΚΟΛΠΙΣΚΟΙ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ

 

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΝΕΡΑΪΔΑΣ
ΨΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ