ΝΕΡΑΪΔΑ – Αρθρο της κας Ευαγγελίας Γοτουχίδου στο www.bonusmallmag.gr

Ευχαριστούμε την κα Ευαγγελία Γοτουχίδου και το περιοδικό www.bonusmallmag.gr/055

Εκεί που τα παραμύθια συναντούν την πραγματικότητα, εκεί που τα Πιέρια δίνουν το χέρι και σμίγουν με τον Αλιάκμονα, εκεί που ο ήλιος, όταν δύει, χαρίζει μιας απαράμιλλης ομορφιάς εικόνα, εκεί είναι ο τόπος  που όταν τον επισκεφτείς μια φορά δύσκολο να τον  ξεχάσεις… Ίσως γιατί οι νεράιδες που ζουν στα νερά του σε μαγεύουν…

Ένα μικρό γραφικό χωριουδάκι του δήμου Σερβίων-Βελβεντού μόλις 138 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 458 από την Αθήνα, κτισμένο πάνω σε λόφο, ακριβώς πάνω απ’ τη γέφυρα.
Οι κάτοικοί του φιλόξενοι, με ένα χαμόγελο μόνιμα ζωγραφισμένο στο πρόσωπο τους, με ιδιαίτερα μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους. Ίσως γιατί άλλαξαν τρεις φορές τον τόπο διαμονής τους για να καταλήξουν στη Νεράιδα…
Οι πρώτοι κάτοικοι, πρόσφυγες από τη Σεβάστεια του Πόντου, με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετακινήθηκαν στα Λεύκαρα Κοζάνης. Εκεί λόγω της έλλειψης νερού δεν υπήρχε δυνατότητα επιβίωσης και έτσι κατέβηκαν στον Αλιάκμονα. Το 1974 η ΔΕΗ ζητά να μετεγκατασταθεί για τρίτη φορά το χωριό και να αποκτήσει την οριστική του τοποθεσία.
Ίσως η μοίρα συνομώτησε με τους ανθρώπους για να αποκτήσει η Νεράιδα τη μαγευτική της τοποθεσία…
Πολλές ερμηνείες υπάρχουν για την προέλευση του ονόματος της. Η εκδοχή όμως, που αρέσει στους κατοίκους να εξιστορούν, είναι πως όταν οι νέοι του χωριού περνούσαν απ’ τη γέφυρα, άκουγαν φωνές από νεράιδες που τους προέτρεπαν να πέσουν στα νερά για να σμίξουν μαζί τους.
Ο επισκέπτης, μπαίνοντας στην είσοδο του χωριού, θα συναντήσει ένα πανέμορφο πάρκο με παγκάκια.

 

????????????????????????????????????

Η ύπαρξη του, καθόλου τυχαία, αφού από εκεί μπορείς να γαληνέψεις, θαυμάζοντας το μοναδικής ομορφιάς ηλιοβασίλεμα, το λιμανάκι της Νεράιδας, τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης.
Αν η νεράιδα, με το μαγικό της ραβδί, έδινε φωνή σε αυτό το πάρκο, τι δε θα μας ομολογούσε…
Μεγάλες αγάπες, που εκεί συναντήθηκαν για πρώτη φορά, κρυφές συναντήσεις από μεγάλους και ατελέσφορους έρωτες, γέλια και παιχνίδια μικρών παιδιών, την απίστευτη χαρά από ηλικιωμένα ζευγάρια, που ακόμα μπορούν να πηγαίνουν εκεί, να πάρουν τον αέρα τους…
Ακολουθούμε τον ένα και μοναδικό κεντρικό δρόμο, που είναι στρωμένος με κυβόλιθους και αγκαλιάζει περιμετρικά το χωριό.
Οι μυρωδιές απ’ τα αρωματικά φυτά, που μας συντροφεύουν στην πορεία, ερεθίζουν ευχάριστα την όσφρησή μας.
Ο δρόμος αυτός μας οδηγεί στη σπηλιά, με τις φωλιές των αγριοπερίστερων και των νυχτερίδων.
Στην πλατεία του χωριού, η Μακεδονική γη, με τη βοήθεια των κατοίκων, μας προσφέρει κάθε λογής γευστικούς πειρασμούς, στις οικογενειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί.

Η μυρωδάτη ρίγανη, το λάδι, ο κρόκος Κοζάνης είναι μερικά απ’ τα υλικά που καλλιεργούνται και χρησιμοποιούνται σχεδον παντού.

Στο κέντρο της πλατείας, βασιλιάς στο θρόνο του, εγκατεστημένο σε αψίδα ύψους τεσσάρων μέτρων δεσπόζει ένα μοναδικό Ρολόι.

Τόπος συνάντησης και αναπόσπαστο μέρος του φωτογραφικού άλμπουμ των επισκεπτών.
Στην εκκλησία του Αη-Γιώργη, πολιούχου της Νεράιδας, συναντάμε κάτι μοναδικό…

Μία αγιογραφημένη πρόσοψη σπάνιας ομορφιάς. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές τους εκεί, από κάθε μέρος της Ελλάδας, καθώς το φυσικό φόντο αποτελεί εγγύηση για μαγευτικες φωτογραφίες.

Όλοι οι λατρεις των σπορ, μπορούν να βρουν δραστηριότητες που τους αφορούν.

Πανευρωπαϊκούς και πανελλαδικούς αγώνες σκι και κωπηλασίας στη λίμνη, διαγωνισμούς ψαρέματος, ποδηλατικούς και κολυμβητικούς αγώνες.
Έχοντας σαν βάση την Νεράιδα, σε μικρή απόσταση, μπορείτε να επισκεφτείτε τα Βυζαντινά κάστρα στα Σέρβια, το φαράγγι με τις μορφές των βράχων, τα παγκοσμίου φήμης Μπουχάρια, το γραφικό Βελβεντό με τους καταρράκτες, την ιστορική Αιανή, το Λαογραφικό μουσείο της Κοζάνης.
Νεράιδα… τόπος μαγικός, βγαλμένος απ’ τα παραμύθια…
Χωρίς κακούς λύκους και μάγισσες…
Μόνο νεράιδες και ξωτικά της λίμνης, που αν ανοίξεις διάπλατα τα μάτια της ψυχής σου, θα τις δεις να σε καλωσορίζουν στον τόπο τους…