Τ Κ Λιβαδερό

Τ. Κ.  ΛΙΒΑΔΕΡΟ        

 

          Η παλαιά ονομασία του χωριού ήταν Μόκρο, που στα βουλγαρικά σημαίνει υγρό και μετονομάσθηκε μετά την Απελευθέρωση σε Λιβαδερό.

        Γεωγραφικά βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του Ν. Κοζάνης, είναι κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 950 μ. στην οροσειρά των Καμβουνίων, βλέποντας ανατολικά την ψηλότερη κορφή, τον Αμάρμπη 1479 μ.

          Απέχει 26 χλμ από τα Σέρβια και 54 από την Κοζάνη. Από τον κεντρικό δρόμο διασταύρωση Μεταξά απέχει 6 χλμ.

          Ο πληθυσμός του χωριού μας είναι 1500 άτομα και το καλοκαίρι φτάνουν πάνω από 2000 χιλιάδες.
           Τα αξιοθέατα που μπορούν να επισκεφτούν στο Λιβαδερό είναι τα Νοχτάρια τα οποία είναι γεωλογικοί σχηματισμοί που προέκυψαν από διάβρωση του εδάφους και βρίσκονται στα σύνορα Λιβαδερού-Μικροβάλτου..Το μουσείο “Παραδοσιακού παιχνιδιού” που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2016. Τέλος μπορούν να επισκεφτούν τον παλιό ναό του Αγίου Νικολάου και το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου που έχουν χτιστεί το 19ο αιώνα καθώς και άλλα 5 εξωκλήσια που είναι χτισμένα σε όμορφες τοποθεσίας του χωριού.
           Τα παραδοσιακά έθιμα που μπορεί να δεί κάποιος στο χωριό είναι οι “Αράπηδες” την πρωτοχρονιά και οι “Λαζαρίνες” το Σάββατο του Λαζάρου.
           Το Λιβαδερό ως κτηνοτροφικό χωριό έχει τα καλύτερα ποιοτικά κρεατικά και γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής.
           Στο χωριό μας λειτουργούν δύο σύλλογοι: Ο αθλητικός σύλλογος “Αναγέννηση”, καθώς και ο πολιτιστικός σύλλογος “Νέα Γενιά” Λιβαδερού. Ο Π.Σ ιδρύθηκε το 1980 για τα πολιτιστικά δρώμενατου χωριού.

          Οι εκδηλώσεις και τα παραδοσιακά δρώμενα είναι το άναμμα των “Φανών” την εβδομάδα των Αποκριών, η αναβίωση του Πανηγυριού 21 Μαΐου- γιορτή Κων/νου  και Ελένης, η γιορτή Κτηνοτροφίας – Τοπικών προϊόντων στις 20 Ιουλίου και πολλές ακόμα καλοκαιρινές εκδηλώσεις όπως και το αντάμωμα των απανταχού Λιβαδεριοτών στις 29 Ιουλίου.
           Σας περιμένουμε στο όμορφο και φιλόξενο χωριό μας!!!
Ιστότοποι:Π.Σ Λιβαδερού Νέα Γενιά (Εδώ)” στο facebook και “Χορωδία Λιβαδερού (Εδώ)” στο facebook.

ΜΠΟΥΧΑΡΙΑ ΝΟΧΤΑΡΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΛΙΒΑΔΕΡΟ ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟ
ΜΠΟΥΧΑΡΙΑ ΝΟΧΤΑΡΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΛΙΒΑΔΕΡΟ ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟ
ΠΑΛΙΟΣ & ΝΕΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ
ΓΙΟΡΤΗ ΠΡΟΒΑΤΙΝΑΣ
ΓΙΟΡΤΗ ΠΡΟΒΑΤΙΝΑΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ