Τ Κ Μεσιανή

Τ. Κ. ΜΕΣΙΑΝΗ             

         Η Μεσιανάρα ονομάστηκε ΜΕΣΙΑΝΗ επειδή βρίσκεται στη μέση, μεταξύ Βαθυλάκκου και Ροδίτη. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας κατοικήθηκε από Μουσουλμάνους Τούρκους Κόνιαρους και ονομαζόταν ΧΑΤΖΗΡΑΝΙ και υπαγόταν στην Τοπαρχία Τσαρσάμπα.

          Η συνολική έκταση του Δ. Δ. ΜΕΣΙΑΝΗΣ (Δήμος ΣΕΡΒΙΩΝ) είναι 16.400 στρέμματα, από αυτά καλλιεργήσιμη γη είναι 5.730στρέμματα (2.580 αρδεύσιμα και 3150 ξερικά) και τα υπόλοιπα δασικές και λιβαδικές εκτάσεις. Έχει 495 μόνιμους κατοίκους και υψόμετρο 395 μέτρα.
Στη σημερινή Μεσιανή στην είσοδο του χωριού (από Βαθύλλακο) σε υποδέχεται η αιωνόβια ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ (φωτό δεξιά επάνω) με τον τεράστιο όγκο της και τη δική της ιστορία.
Η ΜΕΣΙΑΝΗ βρίσκεται στη δυτική πλευρά της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου. Συνορεύει βόρεια με το Δημοτικό Διαμέρισμα Πτελέας και Οινόης του Δήμου Κοζάνης, ανατολικά με το Δημοτικό Διαμέρισμα του Ροδίτη του Δήμου Σερβίων , δυτικά με το Δημοτικό Διαμέρισμα Βαθυλάκκου του Δήμου Σερβίων και νότια με την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου.
          Οι κάτοικοι του χωριού μας ασχολούνται με διάφορα επαγγέλματα ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα.
          Βασική ενασχόλησή τους όμως είναι η καλιέργεια της γης και η παραγωγή προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας με πιο βασικά: τον καπνό, τα αμπέλια(σταφύλια, τσίπουρο και κρασί), τα αμύγδαλα και τα σιτηρά.

          Ο τόπος αυτός κατοικούνταν από τα πανάρχαια χρόνια, αυτό το μαρτυρούν διάφορα αρχαία ευρήματα που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του χωριού.
          Οι οικισμοί αυτοί ξεκινούν από την πρώιμη νεολιθική περίοδο 7.000 π. Χ., εποχής χαλκού 5.300 – 1.100 π. Χ. και φθάνουν μέχρι τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο.
          Ο Άγγλος περιηγητής λοχαγός William Martin Leake γράφει για την περιοχή: «κατεβαίνοντας από την Κοζάνη προς τα Σέρβια συναντούμε εκτάσεις καλυμμένες με χωράφια καλαμποκιών και με μικρά χωριά διασκορπισμένα, όπως το Χατζήραν (Μεσιανή) περίπου ίδιο στο μέγεθος με το Ακ-Πουνάρ, απέχει 1,5 μίλι στα αριστερά του δρόμου στους πρόποδες του Κιοσ-τεπέ (όρος Σκοπός)». Από τις σημαντικές αυτές πληροφορίες γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων τα μόνα αξιόλογα χωριά που υπήρχαν στη διαδρομή Κοζάνη -Σέρβια ήταν η Λευκόβρυση και η Μεσιανή.
          Μετά την υπογραφή της συνθήκης για την ανταλλαγή των πληθυσμών το χωριό κατοικήθηκέ από Έλληνες κυρίως του Δυτικού Πόντου και από την Προύσα της Μ. Ασίας.
Μεγάλο τμήμα του χωριού πυρπολήθηκε τον Αύγουστο του 1944. Μεγάλο φόρο αίματος πλήρωσε η Μεσιανή για την αγάπη της προς την πατρίδα και στη Γερμανική κατοχή 1941-1944, δεκάδες τα θύματα της μαύρης εκείνης περιόδου για ένα μικρό χωριό όπως η Μεσιανή και την απώλεια 44 αγαπημένων συνχωριανών μας.

          Ο Αθλητικός Σύλλογος ποδοσφαίρου «ΔΟΞΑ ΜΕΣΙΑΝΗΣ» έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές δόξας με την πορεία του στα τοπικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα.

          Από το 1979 λειτουργεί Μορφωτικός Σύλλογος με τη επωνυμία «ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΜΕΣΙΑΝΗΣ», στεγάζετε σε σύγχρονο ιδιόκτητο κτίριο στο κέντρο του χωριού. Στο ενεργητικό περιλαμβάνονται πολλές εκδηλώσεις όπως τα Προσφυγικά, γιορτή κρασιού, παιδικό πάρτι, φανός Απόκρεω «ΚΟΥΛΟΥΜΑ», υποδοχή Αγίου Βασιλείου και ημερίδες με θέματα ιστορικά ιατρικά κοινωνικά κ.λ.π.
Απόσπασμα από το άρθρο του Δημήτριου Αλεξιάδη.

          Ιστορικό χαρακτηριστικό των Ελλήνων-ανά τους αιώνες-αποτελεί η τάση προς την Διασπορά. Συνεπείς λοιπόν οι Μεσιανιώτες στην ιστορική πραγματικότητα, πολλοί από αυτούς ξενιτεύτηκαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και μιλούμε σήμερα για μία ακόμα «ΜΕΣΙΑΝΗ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ». Με σχεδόν κάθε Μεσιανιώτικη οικογένεια να νοσταλγεί και να νοσταλγείται από αγαπημένα πρόσωπα στα πέρατα του κόσμου.

          Ένα ακόμα χαρακτηριστικό γνώρισμα των Μεσιανωτών αποτελούσε ανέκαθεν η έφεσή τους στα γράμματα και τον πολιτισμό. Καύχημα του χωριού αποτελούν οι δεκάδες επιστήμονες Μεσιανιώτικης καταγωγής καθώς και η παραγωγή πολιτιστικού έργου από τον ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΕΩΝ ΜΕΣΙΑΝΗΣ.
          Οι Νέοι της Μεσιανής έχουν την Δύναμη και είναι περήφανοι για τους προγόνους τους και το χωριό τους!!

Δασοκομικά στοιχεία ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ
Είδος: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΔΡΥΣ, Ηλικία: 280 έτη, Ύψος: 32 μέτρα, Μήκος κόμης: 26,5 μέτρα, Πλατος κόμης: 25,5 μέτρα, Περίμετρος: 6,90 μέτρα.    του Δημήτριου Αλεξιάδη

Σημείωση: Τα πιο πάνω στοιχεία είναι αντιγραφή από την σελίδα στο Facebook:» I Love Μεσιανή I Love Mesiani (Εδώ

Σελίδα του Μορφωτικού συλλόγου Νέων Μεσιανής (Εδώ)