blog

Μήνας Οκτώβριος “Let’s do it” στην Νεράιδα – Σεβασμός στο Περιβάλλον – Νεράιδα καθαρή.

          Πριν μερικούς μήνες , αρχές καλοκαιριού, συγκροτήθηκε η “Εθελοντική Κίνηση Γυναικών Νεράιδας”.
           Στην πρώτη συνάντηση που κάναμε τις ενημέρωσα, για τα προβλήματα καθημερινότητας της Νεράιδας και για την αντιμετώπιση αυτών από το Δήμο μας.
           Μου εξέφρασαν την ανησυχία τους και πως θα αναλάβουν πρωτοβουλία δράσης, έτσι ώστε να συνεισφέρουν στο να βελτιωθεί η Ποιότητα Ζωής των κατοίκων της Νεράιδας.
           Στις αρχές του Οκτώβρη ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού, κλάδεμα δένδρων και καλλωπισμού των κοινόχρηστων χώρων της Νεράιδας.
           Οφείλω να σημειώσω, πως καθόλη την διάρκεια των δύο εβδομάδων που πέρασαν, εργάζονταν καθημερινά, με ζήλο, πάθος, αλληλεγγύη, ξεπερνώντας την φυσική τους δύναμη και με κίνδυνο να κατακρημνισθούν στις μεγάλες κλίσεις τους εδάφους.
           Δεν θα παραλείψω και την συμμετοχή των μεγαλυτέρων να φροντίζουν καθημερινά, να προσφέρουν καφέ συνοδεία παραδοσιακών προγευμάτων, όπως τα πεντανόστιμα πησία, κουτελέρ, και διάφορες πίτες.
           Συλλέχτηκαν 92 σακούλες απορριμμάτων με ανακυκλώσιμα υλικά, 31 σακούλες με διάφορα και έγιναν 106 δρομολόγια με τρακτέρ και αγροτικό.
           ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ………
           Είμαι περήφανος, για την Εθελοντική Κίνηση Γυναικών Νεράιδας και τις Συγχαίρω κάθε μία ξεχωριστά.
           Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο από το χθεσινό γεύμα εργασίας

Ξενοφών Βαΐζογλου
Πρόεδρος Νεράιδας

Βίντεο από την εκδήλωση

Φωτογραφίες

 

Λειτουργία λίμνης Πολυφύτου

      Η λίμνη Πολυφύτου σχηματίστηκε το έτος 1974, για τις ανάγκες του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Πολυφύτου και τις Αρδεύσεις του κάμπου του νομού Ημαθίας.
Κατά την διάρκεια του έτους η στάθμη της μεταβάλλεται, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την λειτουργία του σταθμού ΥΗΣ Πολυφύτου.
      Κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο μπορεί να πλησιάσει την μέγιστή της στάθμη, λόγω το λιώσιμο των χιονιών, ενώ κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, όπου τελειώνει η αρδευτική περίοδος και οι μεγάλες απαιτήσεις σε ενέργεια, παρουσιάζει την ελάχιστή της στάθμη.
      Κατά την περίοδο αρχές Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Απριλίου η στάθμη της λίμνης δεν μπορεί να υπερβεί τα 285,50 μέτρα (πόρτες του Υπερχειλιστή κατεβασμένες – κίνδυνος πλημμύρας), ενώ από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο μπορεί να φθάσει στην μέγιστή της στάθμη 291,00 μέτρα (ύψος του Υπερχειλιστή με ανεβασμένες της πόρτες).      Στο πιο πάνω γράφημα σημειώνονται οι μέγιστες (μπλε) και ελάχιστες (κόκκινο) τιμές της στάθμης της λίμνης Πολυφύτου, από το έτος λειτουργίας του σταθμού 1975 έως σήμερα 2017.
      Παρατηρούμε πως από το 1975 έως σήμερα η χειρότερη χρονιά ήταν το 1989, όπου η μέγιστή της στάθμη δεν ξεπέρασε 278,48μέτρα. δηλαδή 1μέτρο πιο χαμηλά από την σημερινή στάθμη 279,87μέτρα.
      Επίσης παρατηρούμε πως υπήρξαν χρονιές, όπου η στάθμη της λίμνη μειώθηκε τόσο πολύ ώστε να πλησιάσει τα όρια της ομαλής λειτουργίας του σταθμού (όριο ελάχιστης στάθμης 270 μέτρα), ελάχιστη στάθμη το 1989 =.> 270,94μ., το έτος 1978 => 271,12μ., το έτος 1986 => 271,18μ., το έτος 1987 => 271,20μ.
      Το έτος 2010 ξεπέρασε για πρώτη φορά την στάθμη 290 (290,32μ.)
      Τέλος στα 42 χρόνια λειτουργίας του σταθμού η μέγιστη στάθμη σημειώθηκε το 2011 με την στάθμη 290,38μέτρα.
      Σημείωση: όσο ψηλότερη είναι στάθμη, τόση χαμηλότερη είναι η ειδική κατανάλωση νερού, για την παραγωγή ενέργειας.

Ξενοφών Βαΐζογλου

Φωτογραφίες Στάθμη 279,87 μέτρα

 

Το στολίδι της Νεράιδας στο διαδίκτυο

        Με αφορμή των πολλών μηνυμάτων που δέχθηκα, μετά την εγκατάσταση κάμερας στην Νεράιδα, για ζωντανή μετάδοση (online) της εικόνας της γέφυρας Σερβίων – Νεράιδας, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης κ. Παναγιώτη Πλακεντά, τους συνεργάτες του και τον εγκαταστάτη της κάμερας Μετεωρολόγο κ. Γιώργο Βασιλειάδη.
Η εγκατάσταση κάμερας στην Νεράιδα, ήταν ένα από τα θέματα προβολής της Νεράιδας, που είχαμε συζητήσει κατά την συνάντησή μου με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγιώτη Πλακεντά στο γραφείο του.
Η ζωντανή (online) μετάδοση της εικόνας της γέφυρας Σερβίων – Νεράιδας μεταφέρεται στο διαδίκτυο μέσω της σελίδας https://visitneraida.gr/live/ και της σελίδα της ΠΕ Κοζάνης http://kozani.pdm.gov.gr/live-web-cams/ στην οποία υπάρχουν και οι υπόλοιπες κάμερες, που έχουν τοποθετηθεί στο Καταφύγι, Πλατεία Κοζάνης, Πεντάλοφος και Βλάστη.
Ξενοφών Βαΐζογλου
Πρόεδρος Νεράιδας

ΕΡΤ3 “ΕπιΚοινωνία” – Νεράιδα

          Απογευματινό ταξίδι της Νεράιδας αύριο Δευτέρα 29 Μαΐου, μέσω της εκπομπής “ΕπιΚοινωνία” της ΕΡΤ3 στις 4 το απόγευμα.
           Αύριο η Νεράιδα θα φιλοξενήσει τους Δημοσιογράφους κα. Θεοδώρα Αυγέρη και κ. Δημήτρη Παπαγρηγορίου, οι οποίοι θα μας ξεναγήσουν ζωντανά μέσα από την εκπομπή “ΕπιΚοινωνία” της ΕΡΤ3, στις πανέμορφες τοποθεσίες της περιοχής μας.
           Η εκπομπή περιέχει “ειδησεογραφία, έρευνα και αναλυτική ενημέρωση, με έμφαση σε θέματα της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής περιφέρειας, των κινημάτων και της οικολογίας. Επίσης, η εκπομπή επικεντρώνεται στους καθημερινούς ανθρώπους, τους ανθρώπους της υπαίθρου, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, του επιχειρείν, του τουρισμού, του πολιτισμού, των επιστημών, αλλά και της πολιτικής, μακριά από τη στερεότυπη τηλεοπτική εικόνα των πολιτικών «πρωταγωνιστών» των τηλεοπτικών παραθύρων.” Σελίδα: http://www.ert.gr/epikinonia-stin-ert3/
           Ευχαριστούμε τους Δημοσιογράφους της ΕΡΤ3 και όλους τους συντελεστές της εκπομπής.

Εκλεισε η «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» στην Νεράιδα

Τελικά οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία για την εκπομπή «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» της ΕΡΤ3.

Ολοι οι συντελεστές της εκπομπής θα μετακομίσουν από το στούντιο της ΕΡΤ3, για να μεταδόσουν ΖΩΝΤΑΝΑ  την εκπομπή, από την Νεράιδα στις 29 Μαΐου 2017 στις  4 το απόγευμα.

Νοιώθουμε ιδιαίτερα χαρούμενοι  και ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ την ΕΡΤ3

Πρεσβευτές της Νεράιδας Γάλλοι κατασκηνωτές

           Πρεσβευτές της Νεράιδας οι επισκέπτες από την πόλη Nancy της Γαλλίας .
Συνταξιούχοι της εκπαίδευσης της Γαλλίας μου ζήτησαν να μείνουν με τροχόσπιτό τους στην Νεράιδα.
           Είχαν δει την Νεράιδα στην σελίδα visitneraida.gr και αποφάσισαν να μας επισκεφτούν.
           Κατενθουσιάστηκαν από την φιλοξενία και την θέα της Νεράιδας. Εστειλαν πολλές φωτογραφίες στα παιδιά τους στην Γαλλία και στην Κίνα.
           Μου εξέφρασαν όμως ένα παράπονο, δεν υπάρχει στην βόρεια Ελλάδα χώρος ελεύθερου κάμπινγκ(έχουν ένα τουριστικό οδηγό με όλα τα ελεύθερα κάμπινγκ στην Ευρώπη)
           Χάρηκαν όταν τους έδειξα τον χώρο στην παλιά Νεράιδα, δίπλα στην λίμνη,όπου σκεφτόμαστε να τον κάνουμε χώρο ελεύθερου κάμπινγκ.
Στο σημερινό πρόγραμμα τους έχουν τον γύρο της λίμνης με ποδήλατο.