blog

Πρόσκληση εορταρμός και εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας

mia_foto_mia_istoria      Την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, εορτή του Αγίου Γεωργίου, εορτάζει ο Προστάτης και Πολιούχος της Κοινότητάς μας.
      Σας προσκαλούμαι να παρευρεθείτε στην εορταστική θεία λειτουργία και στα εγκαίνια της εκθέσεως φωτογραφίας με τίτλο “Μία φωτό Μία ιστορία”.
      Πρόγραμμα της ημέρας:
08:00 Εορταστική θεία λειτουργία
10:00 Κεράσματα – Παραδοσιακοί χοροί με το ΚΑΠΗ Πλατανορέματος
12:00 Εγκαίνια Εκθέσεως φωτογραφίας “Μία φωτό Μία ιστορία”
      Η έκθεση φωτογραφίας βρίσκεται στην μικρή αίθουσα του κτηρίου δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, περιλαμβάνει φωτογραφίες από την παλιά και νέα Νεράιδα, την παλιά Αγία Βαρβάρα, της ζωής των κατοίκων στην παλιά Νεράιδα, την παλιά γέφυρα, την κατασκευή της νέας γέφυρας Σερβίων Νεράιδας και δημοσιεύματα εφημερίδων με τις συνεντεύξεις των κατοίκων κατά την περίοδο της μετεγκατάστασης.
      Διοργανωτές είναι η Τοπική Κοινότητα και η Εθελοντική Κίνηση Γυναικών Νεράιδας.

Ξενοφών Βαΐζογλου
Πρόεδρος Νεράιδας

 

Νεράιδα: Διαγωνισμός τσουγκρίσματος αυγών

      Σας προσκαλούμε την Τρίτη 10 Απριλίου 2018 και ώρα 16:00 στο Πάρκο Νεράιδας.
      Θα διεξαχθεί διαγωνισμός τσουγκρίσματος αυγών, με έπαθλο και πολλά άλλα έκπληξη, για τους νικητές και για τους παρευρισκόμενους.
      Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν το μέγιστο 20 αυγά άβαφα.
      Τριμερείς επιτροπή θα επιβλέπει τους κανόνες διεξαγωγής του διαγωνισμού.
      Χορηγοί του διαγωνισμού είναι όλα τα καταστήματα της Νεράιδας.
      Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε συνεργασία της Εθελοντικής Κίνησης Γυναικών Νεράιδας και της Τοπικής Κοινότητας.
      Οσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν στο τηλέφωνο 6972332208 (Ξενοφών Βαΐζογλου)

     Καλό Πάσχα – Καλή Ανάσταση

Ξενοφών Βαΐζογλου
Πρόεδρος Νεράιδας

Νεράιδα: Ηρθε……

      Με άκρα μυστικότητα κατέφθασε στο λιμάνι της Νεράιδας του Βυθού, χθες αργά το απόγευμα το Ηλιακό Καράβι της λίμνης Πολυφύτου.
      Το Ηλιακό Καράβι αγοράσθηκε από τα μυστικά κονδύλια του Δήμου Σερβίων Βελβεντού, μετά από εντολή του Δημάρχου κ. Θανάση Κοσματόπουλο.
      Διαθέτει αίθουσες καφετεριών, ταβερνών, ζωντανής μουσικής και καζίνο.
      Είναι 672 θέσεων στο εσωτερικό του και 221 θέσεων στο κατάστρωμα για ηλιοθεραπεία.
      Το Ηλιακό Καράβι θα εκτελεί δύο δρομολόγια κάθε μέρα, το πρώτο στις 11:00 και το δεύτερο στις 18:00 και θα ξεκινά από την Νεράιδα του Βυθού, θα κάνει στάσεις μισής ώρας σε όλα τα λιμάνια των παραλίμνιων χωριών.
      Σε κάθε λιμάνι θα υπάρχει ξεναγός και εκθετήρια τοπικών προϊόντων.
      Η τελετή καθέλκυσης θα γίνει στις 4 το απόγευμα, παρουσία του Δημάρχου κ. Θανάση Κοσματόπουλου, οποίος θα δώσει το όνομα “Νεράιδα” στο Ηλιακό Καράβι.

     Σας ευχόμαστε Καλές Γιορτές – Καλό Πάσχα – τα όνειρά μας κάποτε να γίνουν πραγματικότητα.

Ξενοφών Βαΐζογλου
Πρόεδρος Νεράιδας

Νεράιδα: Είδες η ΔΕΗ

      Στις 18 Μαρτίου 2018 ημέρα Κυριακή, έγινε η προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω συντήρησης των γραμμών μεταφοράς ρεύματος.
      Η Νεράιδα είναι ένα πανέμορφο τουριστικό χωριό του νομού Κοζάνης με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα τις αργίες και τις Κυριακές, από Θεσσαλονίκη, Βέροια, Καβάλα, Χαλκιδική, Λάρισα και Αθήνα, είτε με τουριστικά λεωφορεία, είτε μεμονωμένες οικογένειες.
      Μια πολύωρη διακοπή ρεύματος δημιουργεί μέγιστα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών Νεράιδας, αφού όλες οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν, ούτε σε είδη φαγητού, αλλά ούτε και σε είδη του καφέ, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να δυσφορούν και να αποχωρούν.
      Συντάχθηκε επιστολή, υπογράφτηκε από όλους τους επιχειρηματίες της Νεράιδας και επιδόθηκε στον Διευθυντή της ΔΕΔΔΗΕ Κοζάνης.
      Σήμερα 28/3/2018 έγινε η συνάντησή μου με τον Διευθυντή της ΔΕΔΔΗΕ Κοζάνης και συζητήσαμε το πρόβλημα της πολύωρης διακοπής ρεύματος.
      ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ τον Διευθυντή κ. Δημήτριο Λιάνα, για πλήρη κατανόηση και την αποδοχή του αιτήματός μας, για τους μελλοντικούς προγραμματισμούς της συντήρησης των γραμμών μεταφοράς ρεύματος, να γίνεται εκτός της Κυριακής.

Ξενοφών Βαΐζογλου
Πρόεδρος Νεράιδας

Νεράιδα: Προστασία επισκεπτών Νεράιδας

Για την προστασία των επισκεπτών της Νεράιδας , η Τοπική Κοινότητα σε συνεργασία με την Εθελοντική κίνηση Γυναικών Νεράιδας, τοποθέτησε σήμερα:
α) Κολονάκια με κάτοπτρο στην πολύ κλειστή στροφή της διασταύρωσης με τα Λεύκαρα. Σημειώνω πως το σημείο αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και δεν φαίνεται το βράδυ, έχουν φύγει μέχρι σήμερα αρκετά αυτοκίνητα.
β) Μετά τον καθαρισμό των βάτων στην διασταύρωση Νεράιδας, προέκυψε η επικινδυνότητα αυτού του σημείου, διότι δεν φαινόταν τα όρια του οδοστρώματος της κατεύθυνσης προς Κοζάνη, με αποτέλεσμα να υπήρχε κίνδυνος να πέσει κάποιο αυτοκίνητο στο ρέμα.
Προκειμένου να προφυλάξουμε τους επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο τοποθετήσαμε κολονάκια με κάτοπτρο τα οποία σηματοδοτούν τα όρια του οδοστρώματος.
γ) Τέλος, επειδή για αυτόν που ήθελε να στρίψει με κατεύθυνση προς Σέρβια, δεν υπήρχε ορατότητα, τοποθετήσαμε καθρέπτη ακριβώς απέναντι στην διασταύρωση της Νεράιδας.
Σας ευχόμαστε ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ
                                                                        Βαΐζογλου Ξενοφών

Πρόεδρος Νεράιδας

ΝΕΡΑΪΔΑ – ΕΘΙΜΟ ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

      Σύμφωνα με την παράδοση το έθιμο της κοπής της Βασιλόπιτας γινόταν μετά την λειτουργία της Πρωτοχρονιάς.
      Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η νοικοκυρά ετοίμαζε την Βασιλόπιτα.
      Η Βασιλόπιτα αποτελείτο από δύο φύλλα ζύμης με γέμιση τυριού φέτας, το φλουρί ήταν νόμισμα των 10 λεπτών (δεκάρας) ή 20 λεπτών (εικοσάρας) ή ακόμη και 50 λεπτών (πεντούλι).
      Μετά την λειτουργία της Πρωτοχρονιάς μαζεύονταν όλη η οικογένεια γύρο, από ένα πολύ χαμηλό τραπέζι (σοφράς) και ο μεγαλύτερος σε ηλικία αναλάμβανε να κόψει την πίτα σε κομμάτια, αφού πρώτα την σταύρωνε με το μαχαίρι, όσα ήταν τα μέλη της οικογένειας συν κομμάτι για τον Αγιο Βασίλη, τον Χριστό και την Παναγία κα ένα για το σπίτι.
      Ο μικρότερος σε ηλικία πήγαινε σε μια γωνιά του σπιτιού, για μην βλέπει τα κομμάτια, που θα διάλεγε ο αρχηγός της οικογένειας.
      Σε κάθε κομμάτι ο μικρός φώναζε δυνατά σε ποιον ανήκε, το ψάξιμο του φλουριού γινόταν αφού μοιραζόντουσαν όλα τα κομμάτια της Βασιλόπιτας.
      Αυτός που θα εύρισκε το νόμισμα θα ήταν ο τυχερός (ή άτυχος) της χρονιάς και θα έκαμνε όλα θελήματα της οικογένειας.
      Αύριο Τετάρτη 3 Ιανουαρίου στις 5 το απόγευμα, στο Κοινοτικό Κατάστημα, θα γίνει η κοπή της Βασιλόπιτας, με συνεργασία της Κοινότητας και της Εθελοντικής Κίνησης Γυναικών Νεράιδας.
      ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με Υγεία Ευτυχία Ειρήνη και Αισιοδοξία

Ξενοφών Βαΐζογλου
Πρόεδρος Νεράιδας